fbpx
Новости Сайта

Сімейний лікар. Семейный врач. Реформа МОЗ в Україні.

By 21 октября, 2019 No Comments

Многие говорят и пишут о введении понятия «семейный врач», и этот факт представлен почти как основная проблема в нашем здравоохранении. Но это решение должно привести к таким фундаментальным шагам:

  • Улучшение качества медицинской помощи;
  • Улучшение доступности;
  • Непрерывное наблюдение за постоянными пациентами;
  • Улучшение использования препаратов индивидуально для каждого пациента;

Семейный врач – это врач общей практики, при необходимости определяющий предварительный диагноз, и дающий направление к узким специалистам.

Лучшая доступность: да, но не во всех местах.
Снижение затрат: сомнительно, поскольку не будет сокращения числа врачей и
клиник первичной медицинской помощи, потому что общая численность населения и врачей постоянна, и после деления мы получаем средние значения на врача. Следовательно, это будет только техническое перераспределение спектра пациентов.
Лучшее знание семейного окружения: да, но с текущими вариантами общения, легко изменяемыми, нельзя забывать о свободе выбора врача. Каждый член семьи может доверять другому врачу и выбирать его.

Багато говорять і пишуть про введення поняття «сімейний лікар», і цей факт представлений майже як основна проблема в нашій охороні здоров’я. Але це рішення має привести до таких фундаментальних кроків:

  • Покращення якості медичної допомоги;
  • Покращення доступності;
  • Безперервне спостереження за постійними пацієнтами;
  • Покращення використання препаратів індивідуально для кожного пацієнта;

Сімейний лікар — це лікар загальної практики, при необхідності визначає попередній діагноз, і дає направлення до вузьких спеціалістів.

Краща доступність: так, але не у всіх місцях.

Зниження витрат: сумнівно, оскільки не буде скорочення числа лікарів та

клінік первинної медичної допомоги, тому що загальна чисельність населення і лікарів постійна, і після ділення ми отримуємо середні значення на лікаря. Отже, це буде тільки технічно перерозподіл спектра пацієнтів.

Краще обізнення сімейного оточення: так, але з поточними варіантами спілкування, легко змінюваними, не можна забувати про свободу вибору лікаря. Кожен член сім’ї може довіряти іншому лікарю і вибирати його.

Leave a Reply